بسم الله
تولیدات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی اعم از کتاب و فیلم و محصولات رسانه ای نسبت به چند سال گذشته طبق آنچه که انتظار می رفته پیشرفت داشته است. اگر چه این پیشرفت با حرکتی که جبهه مقابل انقلاب اسلامی انجام می دهد اصلا قابل قیاس نیست ولی همین مقدار از این آثار تاثیرات عمیقی داشته که تا حدی توانسته پاسخگوی جبهه مقابل باشد.
اما مشکل اعظمی که بعضا باعث محجوریت این آثار و به انزوا رفتن آنها شده است، اشکال در توزیع این آثار است. آثار خوب و موثر و به روز تولید می شوند ولی جایی برای اینکه مخاطب با این آثار برخورد داشته باشد پیش بینی نشده است. قسمتی از این آثار از طریق رسانه ی ملی و قسمتی نیز از طریق مکان هایی مانند پاتوق های کتاب، مراکز عرضه محصولات فرهنگی و... به مخاطب عرضه می شود ولی متاسفانه هنوز مشاهده می شود که خیلی از این آثار به دست مخاطب نرسیده است. البته شبکه های اجتماعی تا حدی در معرفی این محصولات مثمره ثمر بوده اند. اما در مورد توزیع ما هنوز دچار مشکل قبلی هستیم.
یکی از کارهای ضروری در چرخه تولید و عرضه کتاب، سازماندهی توزیع و ایجاد فروشگاه های زنجیره ای کتاب است. (رهبر معظم انقلاب ، نمایشگاه کتاب تهران 17 اردیبهشت 1391)
اینکه باید بنگاه های بیشتری برای عرضه محصولات فرهنگی تاسیس شود تا این محصولات در دسترس مخاطب قرار گیرد درست است ولی معمولا این گونه مکانها بسیار پرهزینه و بسیار کم درآمد هستند و صرفه اقتصادی آنچنانی ندارند.
مجموعه های فرهنگی اعم از بسیج، کانون های فرهنگی مساجد و ... با فراهم سازی زمینه های توزیع این محصولات در مکان فعالیت خود می توانند کمک بسزایی به جبهه تولیدات محصولات فرهنگی بکنند. با ظرفیت موجود که هر مجموعه فرهنگی معمولا از یک ویدئوپروژکتور، و سیستم صوت برخوردار است بسته به ظرفیت آن مجموعه، اکران فیلم باید یک برنامه ثابت هفتگی، ماهانه یا حداقل مناسبتی باشد. ما حتی باید مکانهایی را در مساجد مانند پاتوق های کتاب برای عرضه اینگونه محصولات در نظر بگیریم. اصلا جای عرضه ی اینگونه محصولات در کنار مساجد است؛ جایی که مخاطب حضور دارد.
اثر دیوار فرهنگی و ایده هایی از این قبیل با هدف معرفی و عرضه محصولات فرهنگی آن هم در فضای یک مسجد کمترین کاری است که می توان برای بهبود وضعیت توزیع محصولات فرهنگی جبهه انقلاب اسلامی انجام داد. آن چه که در این اثر پیاده شد ترکیبی بود که در آن هم بتوان محصولات فرهنگی را عرضه کرد و هم از جنبه ی تبلیغاتی آن بهره برد.
مولفه ی دیگر این اثر که تاثیر گذاری آن بدان وابسته است نوع طراحی و معماری آن است. در طراحی این اثر توجه ویژه ای به مکان اجرای آن یعنی مسجد شده است. طراحی به گونه ای است که با معماری کلی مسجد سنخیت داشته باشد و از طرف دیگر جذابیت خود را از دست ندهد. معماری آجرگون آن هم با رنگ قهوه ای تیره بر خلاف آجرهای زرد و روشن مسجد می تواند توجه مخاطب را به خوبی جلب کند. ارتفاع و طول به گونه ای در نظر گرفته شده که مخاطب نه احساس بزرگی بیش از اندازه کند نه آنقدر کوچک باشد که توجهی به آن جلب نشود، از طرفی یک مخاطب با قد معمولی حدود 170 تا 180 سانتی متر بتواند مطالب و پوستر ها را در یک دید مستقیم ببیند. اینکه کتاب و فیلم مورد معرفی در دسترس باشد و بتوان کتاب را ورق زد و یا پشت کاور فیلم مورد نظر را خواند امری است که به اثر جنبه ی تعاملی و دوستانه ای داده است. وجود گلهای شمعدانی در سکوهای کنار گویی اثر را زنده تر کرده و طراوت را برای آن به ارمغان آورده است.
اجرای این دیوار چیزی حدود ده روز طول کشید که آن هم به خاطر نوع متریال به کار رفته در طرح بوده است. بدنه ی اصلی طرح با پروفیل ساخته شد و تخته های نئوپان به آن پرچ شدند. آجرها نیز روی پلاستوفوم پتینه کاری شدند که شاید بتوان گفت این مرحله وقت گیرترین مرحله ی کار بود.
اجرای کار با آجر واقعی باعث سنگینی بسیار زیادی می شد که طرح را غیرقابل حمل و غیر قابل تغییر می کرد و از طرف دیگر هزینه ی پیاده سازی آجر روی پلاستوفوم اصلا با هزینه ساخت با آجر واقعی قابل قیاس نیست.
(دوست عزیزم آقای کاشفی که انصافا برای ثمر رسیدن طرح از کمک و مشاوره اش خیلی بهره بردیم.)
به طور کلی باید گفت چنین طرحی، با هزینه ی متناسب برای مجموعه های فرهنگی بازده خوبی از نظر فرهنگی و حتی اقتصادی می تواند داشته باشد و هزینه برای اجرای آن را می توان سرمایه گذاری تلقی کرد.

ایده اصلی این طرح در استودیو کهکشان تولید شده و با کمک بچه های مجمع فرهنگی علویون به اجرا درآمده است. از همه ی کسانی که در به ثمر رسیدن این به ما طرح کمک کردند همین جا صمیمانه تشکر می کنم.